"Коронації слова" водинадцяте роздала нагороди

теґи: Вікторія Гранецька, Коронація слова 2011, Мантра-омана

 

Красуня-переможниця Вікторія Гранецька

Головним відкриттям цього літературного конкурсу стала вінничанка Вікторія Гранецька, яка написала найкращий роман. 

…Відгриміла-відбула "Коронація слова-2011": переможці отримали нагороди, запрошені побачили нових літгероїв і тепер чекають на їх нові книжки. Як на мене, то не все вдалося: вельми затягнулася церемонія нагородження, люди потомилися, снували туди-сюди, як бджоли, прізвищ переможців мало хто чув, або запрошені на сцену шановні гості й геть забували називати їх справжні імена, читали з конвертів хіба псевдоніми. Якби не ведуча Ольга Сумська, яка раз по раз закликала присутніх аплодувати, голосно повторювала імена володарів бодай перших премій, то, боюся, приїжджі звідусіль письменники зосталися б не дуже втішені столичним святом. Видно, відсутність натхненниці конкурсу Тетяни Логуш далася взнаки. Адже торік усе було набагато організованіше та вдаліше. А цього разу на сцені тривало своє життя, за кулісами своє, а в залі своє. Ведучі, було, називали «не тих людей», запрошені на сцену шановні гості називали "не тих" переможців чи дипломантів, яких  мали б (бо їм вручали не ті конверти), до того ж, говорили так, наче забули перед святом добряче попоїсти. Дівчатка у розкішних білих сукнях, які бравурно снували сценою та залом, видно, чимало попереплутували, бо бувало й таке, що ведучі кликали людину на сцену для нагородження, а за хвилину казали: "Ідіть за куліси, там вам усе дадуть." А про декого і геть забували: не вручали вчасно нагороди й лише згодом про це згадували… Після церемонії люд розважав Сашко Положинський із "Тартака". Мало хто із письменників танцював під його самобутню молодіжну музику. Зате молодь, не зважаючи на коктельні сукні, повеселилася і під хіп-хоп. 

Але не це важливо. Головне, що творчих людей укотре об'єднало велике літературне дійство, яке війде в історію сучасної української літератури. Бо, як зазначив хтось із письменників, у "Коронації слова", на жаль, немає конкурентів...     

Про всіх переможців можна прочитати ось тут: http://bukvoid.com.ua/events/konkurs/2011/06/03/000220.html

Але хотілося б зазначити, що найбільшим відкриттям цього дня стала переможниця у номінації «Романи», психолог за фахом Вікорія Гранецька із Вінниці. Її психологічний роман «Мантра-омана» журі оцінило найвище.

 – Це мій перший твір! – сказала вона, отримуючи нагороду. – Я не думала, що можна ось так виграти, нікого не знаючи у літературному середовищі!

А відтак розповіла про роман, мовляв, у ньому йдеться про молоду жінку, яка мала в житті все, але їй однаково чогось бракувало. Її звати Єва, скорочено від Євпраксія. Вона раптово помирає і блукає між двох світів – мертвих і живих. Переоцінює свої вчинки, помилки. Основна ідея твору – треба боротися за своє щастя. Збирала матеріал дуже довго, вивчала психологічні нюанси. Один із персонажів навіть має психічне захворювання, один із варіантів аутизму. Досліджувала також теорію захисних механізмів, над якими працювала дочка Зігмунда Фройда Анна.

 – Мантра це повторення, а омана – брехня. Ці два слова склалися одразу самі. Сам процес написання зайняв три місяці, а ідею виношувала два роки. Аби довести книжку до пуття, звільнилася з роботи і ціле літо присвятила твору.

За перше місце Вікторія отримала 20 тисяч гривень. У якому видавництві хотіла б видати роман, не зізналася, аби не наворочити.