«Мандрівки без сенсу і моралі»: путівник по книзі

теґи: Ірен Роздобудько, Мандрівки без сенсу і моралі

      

Rozdobudko_Mandr_cov_720

Якщо ви любите чи плануєте подорожувати, або просто хотіли б знати про світ не лише з Вікіпедії чи туристичних буклетів, а з «перших вуст» і значно глибше чи то пак проникливіше: до малопомітних, але таких важливих деталей, тоді вам сюди!

Бо саме завдяки цій книжці-помічниці ви прочините двері «до іншої реальності», перестрибнете «часову прірву і потрапите в невідоме». І, що найцікавіше, не просто дізнаєтеся про визначні місця й славні пам’ятки тої чи тої країни, а почуєте від самої авторки відповіді на запитання, що на них «не може відповісти і найдосвідченіший гід». Ви довідаєтеся про те, що мало згадують і майже не розповідають, повертаючись із тих країв. Приміром, чому  на Мальті  майже у всіх дверях ззовні стирчать ключі, чи, як воно споглядати розвішану білизну: майки, сорочки, шкарпетки – на тлі Храму Гробу Господнього в самому центрі Старого Міста в Єрусалимі…                                               Отже…

1.Екскрусійний об’єкт: нова книжка відомої української письменниці Ірен Роздобудько «Мандрівки без сенсу і моралі» з серії «Мандри» видавництва Нора-Друк. 192 сторінки. Наклад 3500 штук. Ціна 35.64 гривні (принаймні, за стільки я придбала книжку у столичній Книгарні Є).  

2. Книжковий маршрут: Ірен Роздобудько не любить «туризму у чистому вигляді, не любить ходити в юрмі», тому часто проти ночі, не боячись, сама бреде незнайомими вулицями «на світло», так наче її «веде якась сила, як віслюка – морквина» й помічає геть «непоказні речі», що справляють на неї незабутні враження. А ще вона любить число «10», тому й описала подорожі саме до стількох країн. Зокрема це Фінляндія, Швеція, Хорватія, Єгипет, Малайзія, Греція, Чехія, Америка, Ізраїль та Мальта.    

Цікаво, що…                                                                                                                                                                                                                

…кожна історія – то цікавинки, сміховинки, найяскравіші враження письменниці, пережиті емоції, катавасії та витівки, а також її власні гіпотези та суперечки із самими гідами. Одне слово, те, чого немає у Вікіпедії;

…кожну історію пані Ірен завершувала такою собі «фішкою»-додатком, у якому для українських гурманів чи любителів покуховарити містяться рецепти іноземних страв, які можна приготувати в наших домашніх умовах; а для інтелектуалів – імена письменників (лауреатів Нобелівської премії, або улюблених пані Ірен), «які творять обличчя тої чи тої країни».

 Вперше саме тут…                                                                                                                                                                                                       …ви зможете переглянути цілий фото-розділ із 32 світлин, на яких Ірен Роздобудько – то за славнозвісною Нобелівською трибуною у самому швецькому Сіті-холі, то з аквалангом на дні Червоного моря, то в обіймах ізраїльтянина чи на фоні мальтійського храму, що його вважають «енергетичним центром Землі», ба навіть лежить собі на стриженому газоні перед американським Капітолієм!

3. Зупинка «Основна» Тут чи не найцікавіше, адже разом із письменницею ви побуваєте у…

 …ФІНЛЯНДІЇ 

І знайдете відповіді на запитання: Чому фіни – люди незворушні та неемоційні? Через що фінська мова – одна з найскладніших у світі? З якого дива тут більше приділяють уваги повітрю, ніж економіці? Як так, що улюблене місце тюркської богеми – «Туалет»? Де саме проводять жінки найкращі часи свого життя, починаючи з дворічного віку? Та багато іншого…

…ШВЕЦІЇ 

Тут ви передусім відчуєте себе дітьми, маленькими чарівниками, адже побуваєте аж у п’яти казках про… острівець середньовіччя, де «немає асфальтованого проспекту з «підігрівом»; «хлопчика-сироту» і повчальну «дев’ятисантиметрову» витівку дотепного скульптора; човна у формі…торта й побуваєте у його музеї; живе каміння, що в змозі «затоптати, залоскотати або перетворити на собі подібних»; містечко, де мешкає Карлсон, Пеппі й разом із ними витнути все, «що в дитинстві суворо забороняється»…                                                                                                                                      

А ще дізнаєтеся, чому саме у Швеції спрацьовує «синдром Мартіна Ідена», що його не знайти в медичних посібниках із психіатрії», бо він є винаходом Ірен Роздобудько...

 …ХОРВАТІЇ                                                                                                                                                                                                                

Чи знаєте ви, що…    

...Хорватія – це країна Тиші, Їжаків і Петуній?    

…заславши на кухню до конкурента свого кухарчука-шпигуна, аби дізнався рецепт якоїсь страви, ви можете поплатитися життям?  

…місцеві жителі залюбки виїжджають «на шопінг» в Італію?

…тамтешній Колізей нічим не відрізняється від такого самого у Римі?

...у Хорватії – купа безлюдних островів: із 1185 заселено лише 66? Один із них може стати вашим!  

…ЄГИПТІ, що його письменниця назвала безладним, божевільним та зворушливим.

Цікаво, що ...тут можна побувати у царстві риб; …до жінок із пишним волоссям тут звертаються «Алла Пугачова», до світловолосих – «Курнікова», до ще інших – "кіркорівським" «Зайка моя»; …немає більшого приниження для тутешнього чоловіка, як …допомагати жінці поратися з дітьми чи по господарству…

 …МАЛАЙЗІЇ

Історію про цю країну Ірен Роздобудько повідує докладними відповідями на СМС, що їх отримує від «всезнаючої» української подруги. Відтак розвіює чимало міфів своїх співвітчизників. Дивує те, що... у Малайзії найбільші бешкетники, які полюють на туристів, це …маленькі мавпочки; …корови запросто кладуть свої «священні млинці» перед порогами заможних будинків... Відтак авторка розповідає про свої нічні походеньки, адже в цій країні «злочинність зведено до нуля». От би нам так:)

…ГРЕЦІЇ

Мандруючи разом із письменницею цією країною, здивувало, що... 

Крит – місце для товстосумів і дізналася, чому саме…  

Найулюбленіша тема критян – автономія. І чому саме…

Про давніх богів тут говорять більше, ніж про кінозірок чи політиків. І чому саме…

Тут досі зберігається традиція відрубувати дружинам голови. І за що саме…

У пані Ірен у Греції знайшлася родичка. І дізналася, за яких обставин…

…ЧЕХІЇ

Ірен Роздобудько тут…залишила рік свого життя на честь Яна Непомуцького, що не видав таємницю сповіді королеви Софії навіть при найтяжчих тортурах; відкрила для себе чарівне зілля, котрому віддає перевагу перед усіма найвишуканішими напоями світу. Ох і здивуєтеся, дізнавшись, що це!:) Але найоригінальніше те, що письменниця… відстала від літака, не маючи ані копійки на зворотній квиток! Як вийшла з ситуації, дізнаєтеся, прочитавши книжку. Скажу лишень: справжня дружба – сила ще та!

…АМЕРИЦІ

Мене особисто чи не найбільше зачепила розповідь саме про цю країну. У ній не йдеться про захопливі історичні факти, визначні пам’ятки чи легенди. Вона не залишає байдужою, бо вельми пов’язана із постраждалими жінками, нашими землячками, що їдуть за кордон, у пошуках роботи, й зникають безвісти. «Якби всіх зниклих слов"янок зібрати докупи, – вийшла б ціла країна, розміром з Албанію», каже письменниця. – А саме про те, як вони живуть і помирають, я дізналася в Америці». Тому і наше з вами читацьке відвідування Америки вийде таким собі «неінформативним у плані туризму», а радше навчальним, пізнавальним та найбільш емоційним.

Щоправда… Письменниця таки спромоглася утнути принципову штуку – полежати на гарненькому стриженому газоні перед Капітолієм, «точно знаючи», що перед Маріїнським палацом у Києві без певних наслідків вона цього не зробить.

...ІЗРАЇЛІ

Деякі спостереження про Ізраїль уже увійшли до роману Ірен Роздобудько «Амулет Паскаля». Однак цього разу вона подорожувала не сама, а зі своїм чоловіком, бардом Ігорем Жуком. Чи не тому гармонійно вплітає у свою розповідь його вірші-пісні з «Біблійного циклу». Несподіваною і привабливою видалася… історія добрих друзів письменниці Марка і Стелли, що виїхали до Ізраїлю зі Львова. З чого починали (приміром, як інженер працював доярем на фермі, а його дружина доглядала старих), що нажили та ким стали, працюючи, «не покладаючи рук», – дізнаєтеся, прочитавши книжку.

Дивує і спантеличує… вивіска «Магазин Гробу Господнього»; пропозиція ізраїльтян сфотографуватися з пані Ірен, бо «поява тут світлої жінки, що поява Мадонни на Хрещатику». Крім цього, Ірен Роздобудько побувала у селищі Магдала, де народилася Марія Магдалина, і висунула кілька версій, «за що кремезні і самовпевнені чоловіки розгнівалися на жінку, яку збиралися забити камінням». А чому, побачивши в Храмі Діви Марії, де зібрані образи Богородиці з усього світу, Ірен Роздобудько «відчула неймовірну гордість і спокій», дізнаєтеся, прочитавши книжку.  

…МАЛЬТІ

Оповідки про цю невеличку, проте захопливу країну, письменниця розповідає у формі листів до Майкла, героя свого роману «Ранковий прибиральник». У них і описує враження від країни, де «населення одного містечка може дорівнювати кількості дітей в одній середній школі». Тому, разом із Майклом ми дізнаємося про дивовижний мальтійський народ, про те, що живуть тут понад десять тисяч підданих різних національностей і вони мають оригінальний паспорт, що дає право на вільний проїзд у тридцять дві країни світу! Але матимеш цей документ за певних умов. Яких? Прочитаєте...

А ще довідаєтеся, як письменниця відшукала у вирізблених на мармурі мальтійських лицарях запорозьких козаків, відтак довела свою правоту місцевому гіду! Адже на цьому острові «обмаль науковців, які б досконало вивчали власну землю».

 Що ж, поталанило їм із такою освіченою мандрівницею як Ірен Роздобудько! Не часто мандрівники не просто слухають, а ще й аналізують, сумніваються, звіряють, переконуються, доводять, – шукають і знаходять Правду.